De afgelopen jaren zijn meer en meer mensen ervan overtuigd geraakt om veganistisch te gaan leven. Onder alle veganisten zijn er ook baasjes die hun huisdier dezelfde kost willen voorschotelen, maar is dat wel een goed idee? Is het een slimme keuze om net zoals voor jezelf ook voor je hond of kat dierlijke producten te weren of trek je deze beslissing beter niet door tot in het voerbakje van je huisdier?

“Ik wil mijn dier niet met dieren voeden”

Dit is een veelvoorkomende reden die veganisten geven om ook hun honden of katten een veganistisch voedingspatroon voor te schotelen. Zo’n maaltijden bestaan dan vaak uit veganistische brokken in combinatie met plantaardig natvoer en extra vitaminen.

Vanuit ethisch standpunt zijn er meer en meer baasjes die voor veganistische dierenvoeding kiezen en dat voelen we ook in het aanbod dierenvoeding. We zien een duidelijke opkomst van gespecialiseerde webshops en het veganaanbod voor dieren in de biosupermarkt blijft ook steeds toenemen.

Is het een goed idee?

Om een klaar en duidelijk antwoord te geven op de vraag ‘is het gezond om mijn huisdier veganistisch op te voeden?’, zeggen we alvast ‘nee’. Wanneer dieren een veganistisch dieet voorgeschoteld krijgen, nemen ze te weinig essentiële voedingsstoffen op. Omdat katten en honden duidelijk andere voedingsbehoeften hebben dan mensen, zal een zuiver vegetarisch of veganistisch dieet leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen die van nature rijkelijk aanwezig zijn in dierlijke ingrediënten, maar amper of niet terug te vinden zijn in plantaardige ingrediënten.

Daarnaast opperen we ook om steeds het welzijn, de gezondheid en het geluk van je huisdier voorop te stellen. Daarbij moeten we ons kritisch de vraag durven stellen of onze katten en honden, die carnivoor zijn, dit soort voeding wel lusten. Uit ervaring kunnen we alvast stellen dat hier het schoentje vaak wringt, vooral bij katten.

Wat met zelf koken?

Meer en meer baasjes willen ook zelf aan de slag en wagen zich aan een potje zelf gekookt eten voor hun huisdier. Ook dat is iets wat uitgebalanceerd moet gebeuren en met kennis van zaken. Zo is het niet zo’n goed idee om de restjes van wat je zelf hebt gegeten, aan je hond of kat te geven of een extra portie meekoken voor hen. Op die manier ontstaan er immers altijd voedingstekorten. Wil je extra advies voor het uitbalanceren van zelf bereide voeding? Spreek je dierenarts hier zeker over aan tijdens je volgende consultatie.