Je vraagt je vast af wat je allemaal nodig hebt voor een goede kattenbaktraining en waar je op moet letten?

De kattenbak

Er zijn veel soorten en maten te vinden, met of zonder deksel en deurtje. Een gesloten kattenbak geeft je kat meer privacy, zorgt voor minder geuroverlast en voorkomt geknoei.

Laat je kitten rustig wennen aan de bak, het deksel en het klapdeurtje.

De vulling

Ook qua kattenbakvulling heb je ruime keuze. Sommigen kiezen voor zand, anderen kiezen voor houtkorrels of kattengrit. Het is echter je kat die zal bepalen wat hij/zij het meest aangenaam vindt. Wanneer je kiest voor vulling die klontert, kan je alle behoeftes er makkelijk uit scheppen.

De locatie

Zet de kattenbak op een rustige, goed bereikbare plek, waar je kat zich op zijn gemak voelt en niet kan gestoord worden. Je plaatst deze het best niet bij zijn slaapplek of voer- en drinkbakjes.

De training

Heb je het juiste materiaal? Dan kan de training beginnen.

Kittens leren snel van hun moeder hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Laat je kitten zien waar de bak staat en zet hem/haar er regelmatig op/in na het slapen, na het eten, na het spelen of wanneer hij begint te snuffelen.

Je kan je kitten belonen met een kittensnack als hij netjes zijn behoefte heeft gedaan, of met een speeltje.

Onderhoud

Katten zijn heel kieskeurig als het gaat om hun kattenbak. Daarom moet je heel regelmatig de kattenbak legen. Schep er minstens 1 x per dag alle plas en poep uit. Wanneer deze te vies is, willen ze de kattenbak niet gebruiken en doen ze hun behoefte ergens anders. Je hebt er dus zelf alle baat bij.

Maak de volledige kattenbak wekelijks helemaal leeg om hem volledig schoon te maken. Gebruik hiervoor geen ontsmettingsmiddelen of andere giftige schoonmaakproducten. Gebruik speciale kattenbakreiniger of maak schoon met water en wat afwasmiddel. 

Ongelukjes

Straf je kitten niet wanneer je kitten eens zijn behoefte doet op een ongewenste plek! Want dan gaat je kitten dit ergens gaan doen op een stiekeme plaats. Maak de vuile plek goed schoon zodat de geur weg is en je kitten dit niet herhaalt op deze plaats.

Wat als mijn kat niet op de kattenbak wil?

  • controleer of deze schoon genoeg is en of er genoeg vulling in ligt
  • de kattenbak is te klein (een volwassen kat moet zich kunnen draaien en rechtstaan)
  • er is te veel schoonmaakmiddel gebruikt waardoor de geur overheerst
  • je kat vindt de plaats niet goed (probeer een andere plaats uit)
  • je kitten heeft moeite met het deurtje (haal het er (tijdelijk) af en eventueel ook het deksel)
  • de instap van de bak is te hoog voor je kitten

Het is dus even uitzoeken wat de oorzaak hiervan is.