Je hond amuseert zich rot in het water! Toch kan dit heel wat gevaren met zich meebrengen.

Er zijn enkele dingen waar je voor moet opletten.

De zee

In de zee kan je hond een bepaalde hoeveelheid zout water binnenkrijgen en hiervan gaan braken of diarree krijgen. Het gevaar bestaat dat je hond te ver van het strand afdwaalt en uitgeput raakt waardoor hij niet meer terug geraakt. Hierdoor kan je hond ook in paniek schieten als hij jou niet meteen kan vinden.

Let ook op voor kwallen! Ook je hond kan gestoken worden. Kijk trouwens altijd na waar je hond toegelaten is aan de kust.

Vijvers en meren

Let vooral bij stilstaand water altijd op dat het proper is! Van vervuild water kan je hond ziek worden. Wanneer je hond blauwalg binnenkrijgt, kan het heel schadelijk zijn. Je hond kan erdoor vergiftigd worden, maag- en darmproblemen krijgen, leverbeschadiging en in ernstige gevallen neurologische symptomen vertonen zoals spiertrillingen en coördinatieproblemen. Neem in dat geval onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Hou er bij rivieren of meren steeds rekening mee dat je hond weer zelfstandig aan wal dient te geraken en dat er geen gevaarlijke stromingen zijn. Kijk ook na of er een zwemverbod is op sommige plaatsen.

Zwembaden

Hier bestaat vooral het risico op uitputting. Je hond maakt plezier en heeft niet meteen door dat hij uitgeput raakt. Hij kan hierdoor ook water slikken en verdrinken. Zorg er ook hier voor dat er een plaats is waar je hond makkelijk uit het water kan klauteren en houd altijd toezicht.

Nog even de risico’s op een rijtje:

  • Hydrocutie: Bij warm weer kan het temperatuurverschil te groot zijn wanneer je hond in een koude plas water springt. Maak hem daarom ook altijd op voorhand nat. Zorg er ook voor dat hij niet te lang in het water blijft en onderkoeld geraakt.
  • Uitputting en verdrinking: Honden kennen hun eigen grenzen niet en raken op een gegeven moment ook uitgeput en in paniek, met verdrinking als gevolg.
  • Infecties: Onderschat besmetting door het inslikken van water of het aflikken van de vacht niet. Ook door een wonde kan je hond een infectie oplopen. Droog je hond altijd af met een handdoek na het zwemmen.
  • Watervergiftiging: Waterintoxicatie, treedt op wanneer een hond te veel water drinkt in een korte periode, waardoor er een onevenwicht ontstaat in de elektrolyten in het lichaam. Dit kan leiden tot een gevaarlijk laag natriumgehalte in het bloed, bekend als hyponatriëmie, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Watervergiftiging kan optreden als gevolg van overmatig drinken, bijvoorbeeld tijdens het spelen in water, het drinken van grote hoeveelheden water in een korte tijd, of het binnenkrijgen van water tijdens activiteiten zoals zwemmen of het spelen met waterspeeltjes. Honden die waterintoxicatie hebben, kunnen symptomen vertonen zoals braken, zwakte, trillen, verwarring, moeite met ademhalen, gezwollen buik, en in ernstige gevallen convulsies, coma en overlijden.

Zorg er dus altijd voor dat je op een veilige plaats gaat zwemmen met je hond. Er is in sommige hondenlosloopweides een plek voorzien om je hond veilig te laten watertrappelen.